Urządzenia i Akcesoria
Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem z tahini
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 4 godz. 45 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto marchewkowe
-
180 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g orzechów włoskich, łuskanych
-
300 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
4 jajka
-
200 g cukru
-
180 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
250 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
1 szczypta soli
Krem z tahini
-
150 g cukru
-
250 g sera mascarpone pokrojonego na kawałki
-
250 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
-
75 g pasty tahini
-
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
265 mg
Białko
10.8 g
Kalorie
2430.1 kJ /
580.4 kcal
Tłuszcz
37.8 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Węglowodany
50.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2 Std. 55 Min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 Std.
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)
2 Std.
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 Std. 25 Min
Sernik z ricotty z jabłkami
6 Std.
Pomarańczowy sernik z alkoholowym twistem
18 Std.
Keks migdałowo - gryczany
1 Std.
Babka drożdżowa Panettone
3 Std.
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 Std. 35 Min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 Std. 30 Min
Brownie z tahini
45 Min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8 Std. 30 Min